Helm of awe je starobylý severský symbol, který má několik názvů: Helm of Awe, Aegishjalmur, Viking Compass, pocházející z vikingské éry. Název Aegishjalmur je odvozen od boha oceánu Jotunheimu, Aegira. Jotunheim je země mrazivých obrů, jedna z devíti říší severské mytologie. V Poetické Eddě se Helma hrůzy objevuje, když drak Fafnir tvrdí, že z jejího nošení získává neporazitelnost.

Přilbu úcty

jsem nosil před syny lidskými

na obranu svého pokladu;

mezi všemi jsem byl silný jen já sám,

myslel jsem si,

protože jsem nenašel sílu, která by se mi vyrovnala.

V dobách Vikingů nosili válečníci symbol mezi obočím jako znamení síly v boji a věřili, že jim podobně jako drakovi Fafnirovi zajistí vítězství v bitvě. Ramena symbolu vypadající jako trojzubec jsou runy Z, které symbolizují ochranu a vítězství v bitvě. Říkalo se, že helma úcty poskytuje kromě fyzické ochrany také ochranu duševní a duchovní. Kruh uprostřed má symbolizovat ochranu těch, kdo Helm of Awe nosí.

Ačkoli jde možná o náhodu, existuje několik dalších starověkých symbolů, které se mu do jisté míry podobají. V buddhismu má kolo dharmy, které chrání krb a o němž se říká, že je cestou k osvícení, také 8 paprsků v kruhovém tvaru.

Existují důkazy o migraci Seveřanů z indického subkontinentu, takže podobnost je zajímavá. Zvláště když si uvědomíme, že severští válečníci si obvykle umisťovali Aegishjalmr mezi oči. Umístění třetího oka podle indické víry. Třetí oko prý vidí za hranice hmotného světa do světa duchovního a Aegishjalmr prý vyvolává v srdcích nepřátel strach nebo hrůzu. Možná je to náhoda, ale spojení těchto dvou národů mě nutí pochybovat, zda je toto tvrzení oprávněné.

Zdroj: Wikipedie

Rozměr: 25×25 cm
Dřevo: Divoká třešeň